"שימו שמן, שמן זית" בכנס "ראשון המסיק"
עם סיום עונת המסיק, קיים ענף הזית את כנס "ראשון המסיק" המסורתי, המוקדש כולו לתרבות שמן הזית.
השנה נערך הכנס לכבודו של פרופ' שמעון לביא, מומחה בעל שם עולמי בתחום שמן הזית, והשתתפו בו מדענים ומומחים מכל העולם.
בכנס הוכרזו שמני הזית המצטיינים, זוכי פרס "ראשון המסיק" לשנת 2015.
השמנים בתחרות חולקו ל-3 קטגוריות:
היקף שיווק קטן: יצרן המייצר עד 5 טון שמן
היקף שיווק בינוני: יצרן המשווק בין 5 טון שמן זית ועד 25 טון
היקף שיווק גדול: יצרן המייצר למעלה מ 25 טון שמן זית.
השמנים שזכו במקומות הראשונים הם שמן הזית "נגבא", "משק הילמן" ו"משק לוין"
ענף הזית במועצת הצמחים ערך בימים ראשון-שני (11-12.1.15) כנס בינלאומי בנושא שמן הזית, בהשתתפות מומחי שמן זית מאיטליה, ספרד וישראל. הכנס נפתח ברחובות - בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית, והסתיים ברמת הנדיב בזכרון יעקב. לצד המומחים העולמיים השתתפו בכנס יצרני שמן זית מרחבי ישראל אשר הציגו את שמן "ראשון המסיק" - השמן הראשון המופק ומשווק בעונה, המוכר בזכות טריותו וטעמו הדומיננטי, והשתתפו בהרצאות מקצועיות מפי מיטב המומחים המקומיים והעולמיים בתחום הזית.
הכנס התקיים השנה לכבודו של מי שכיהן נשיא ארגון שמן הזית העולמי פרופ' שמעון לביא, בן ה-85, שתוצאות מחקריו הניחו את הבסיס המקצועי לגידול האינטנסיבי של זיתי השמן בישראל, תרמו רבות למטעי בישראל וזכו להכרה בינלאומית רחבה. פרופסור לביא חינך דורות של בעלי מקצוע וחוקרים, ועסק רבות בהרחבת הידע של מדריכים וחקלאים. הוא פרסם עבודות מחקר חשובות, ופיתח קשרים הדוקים עם מוסדות מחקר וארגונים מקצועיים בחו"ל.
הכנס, שבשיאו הוכתרו הזוכים בתחרות "ראשון המסיק", נערך בשיתוף עם הפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית, מכון וולקני, רמת הנדיב, קק"ל וארגון שמן הזית העולמי. במהלך הכנס הוצגו שמני הזית של המגדלים והמשווקים השונים, וטעימות ניסיון הוצעו לצד כיבוד קל המבוסס על שמן זית. בין השאר הוצג בכנס גילוי ארכיאולוגי של כלי חרס שנמצאו באזור ציפורי וחוקרים הצליחו להוכיח כי היה בהם שמן זית לפני 8000 שנה. עובדה מעניינת נוספת ציין החוקר האיטלקי פרופ' מאוריציו סרבילי שאמר בהרצאתו כי באיטליה ובעולם כולו נעשה מאמץ לאתר ולבדל את השמנים האיכותיים ביותר, בדומה למצב הקיים בישראל - באמצעות "תו האיכות" של ענף הזית.
לתחרות השנה ניגשו 33 שמנים, אשר עברו בדיקות מעבדה כימיות לבדיקת איכותם ותקינותם של השמנים. השמנים שעברו את בדיקות המעבדה, הגיעו לפאנל של טועמי שמן זית מומחים, אשר בחנו ודירגו כל אחד מהשמנים לפי פרמטרים מקצועיים של ריח וטעם.
פירוט השמנים הזוכים, בקטגוריות השונות
היקף שיווק קטן (עד 5 טון שמן זית)
מקום 1: משק לוין – (מזור)
מקום 2: השמן של צבי– (גן חיים)
מקום 3: משק גוטמן – (בת שלמה)
היקף שיווק בינוני (5- 25 טון שמן זית)
מקום 1: משק הילמן – (נוב)
מקום 2: פתורה – (שדה משה)
מקום 3: טורא – (רחלים)
היקף שיווק גדול (מעל 25 טון)
מקום 1: נגבא – (רביבים)
מקום 2: פרג – (תבליני פרג)
מקום 3: ארץ גשור – (מטעים גשור), מסיק – מגל – (קיבוץ מגל)
בין השמנים שניגשו השנה לראשונה לתחרות, היו גם שמן סג'רה, אשר מיוצר על ידי הזמר יובל בנאי ושותפו זיו ריקלין במושב אילניה בגליל התחתון, ושמן "אורי שגיא" אשר מיוצר ע"י ראש אמ"ן לשעבר, אלוף (מיל') אורי שגיא בכפר ביאליק.
מנהל ענף הזית, ד"ר עדי נעלי, ציין בעת הענקת הפרסים כי "מן הכנס ומן המומחים הבינלאומיים למדנו כי ההשבחה ותהליכי המחקר המתקדמים שהוביל פרופ' לביא - הקדימו את המחקר בשאר מדינות העולם בכ-30 שנה. פיתוחים אלה איפשרו גם גידול ונטיעת עצי זית במדבר, ובכלל זה בקיבוץ רביבים ברמת הנגב, שם מייצרים את שמן הזית "נגבא" שהגיע למקום הראשון. בשנה שבה אנו עורכים את האירוע לכבודו של פרופ' לביא - יש בזכייה זו סמליות רבה".